Energia
El preu dels excedents a Vera
abril 30, 2024

3

El preu al qual es paguen els excedents de producció és un dels grans maldecaps de les persones que tenen un autoconsum instal·lat. La pregunta és freqüent:  “… i vosaltres a quant pagueu els excedents?”

Cal tenir en compte que la relació d’estalvi entre un kWh consumit de la xarxa amb un kWh exportat i retribuït com a excedent pot arribar en determinades hores a una relació d’1 a 6. És a dir, segons els preus, un kWh exportat com a excedent es cobra a un preu que pot ser fins a 6 (i actualment fins a 12) vegades superior si es consumeix de la xarxa.

La gran diferència que hi ha entre els preus de compra i els preus de venda és que, mentre que l’energia consumida de xarxa porta inclosos una sèrie de conceptes (peatges del transport, càrrecs, pèrdues, etc), l’energia excedentària es ven a preu de matèria primera.

Des de Vera aconsellem que es consumeixi el màxim d’energia que es genera gràcies a les plaques per a aconseguir un excedent zero. És la manera més rendible d’aprofitar l’energia que autogenerem. Hi ha dues maneres clau per a aconseguir-ho:

  • Canviar els hàbits: cal intentar traslladar els consums que siguin possibles a les hores del dia en què la nostra teulada genera més energia, com per exemple, programant els electrodomèstics com el rentaplats, la rentadora o el termòstat per escalfar l’aigua de casa.
  • Acumular energia: és un concepte molt ampli, que inclou, òbviament les bateries que ens permeten consumir electricitat en hores no solars. Tot i que hi ha altres maneres com acumular en forma d’escalfor, escalfant l’aigua calenta del termòstat durant el dia o amb sistemes de calefacció amb acumulació.

Com es calculen els preus a Vera Energia?

El preu dels excedents a Vera Energia es calcula de manera horària.

Es retribueix al 90% del preu horari del mercat majorista OMIE (Operador del Mercado Ibérico de Energía), d’aquesta manera el sistema de retribució dels excedents és transparent i real.

Des de Vera Energia ens agrada fer les coses de manera diferent i no utilitzem el preu com a reclam per als nous clients, per després abaixar el preu al cap d’uns mesos ni tampoc apliquem un preu d’energia més elevat per compensar un major preu d’excedents.

 

Per ajudar-vos a entendre-ho millor us ensenyem un exemple

Aquest és el consum diari d’una llar sense autoconsum durant 24 hores.

Quan instal·lem l’autoconsum, veiem que hi ha hores en què, la corba de generació solar supera la del consum de casa, i per tant aquests sobrants de producció, si no es disposa d’un equip d’acumulació, s’exporten a la xarxa elèctrica.

El consum elèctric doncs es veu reduït, en aquest exemple, a les hores en què la radiació solar no genera suficient energia. I a les hores centrals, el consum de xarxa és zero. Per tant, l’energia que s’ha exportat a la xarxa es concentra en les hores centrals del dia.

El primer gràfic mostra el consum d’energia i el segon mostra els excedents.

Per a fer el càlcul del preu, es pren el 90% del preu del mercat majorista a cada hora i es multiplica pel número de kWh d’excedents en aquella hora.

Amb aquest exemple es veu clarament el consum diari d’una llar sense autoconsum durant 24 hores i la diferència amb la instal·lació del sistema autoconsum. 

Si tens qualsevol dubte amb Vera Energia o una consulta en concret sobre els excedents, truca’ns al 1543 i el nostre equip d’experts en energia t’ajudarà amb el que necessitis.

Equip de Vera

marketing
Comparteix
Subscriu-te
Notificar de
guest
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Articles relacionats

Preu fix o preu variable. Quina és la millor tarifa de llum?

Preu fix o preu variable. Quina és la millor tarifa de llum?

Ha arribat l’hora d’independitzar-te i marxar de casa els pares o marxes a viure a una nova urbanització i necessites contractar una tarifa de llum? És normal que et sorgeixin preguntes, ja que molts de vosaltres no teniu clara la diferència de preu fix o preu...

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

Sabies que hi ha diferents factors que influeixen per saber quina és la potència que necessita casa teva? Ja sigui per la mida de casa teva o els electrodomèstics que connectes al mateix moment. Aquí trobaràs informació i contingut rellevant sobre la potència...