Energia
Preu fix o preu variable. Quina és la millor tarifa de llum?
agost 29, 2024

3

Ha arribat l’hora d’independitzar-te i marxar de casa els pares o marxes a viure a una nova urbanització i necessites contractar una tarifa de llum? És normal que et sorgeixin preguntes, ja que molts de vosaltres no teniu clara la diferència de preu fix o preu variable, ni quina de les dues s’adapta millor a les vostres necessitats elèctriques. T’ho expliquem!

Què és un preu fix?

Contractar una modalitat de subministrament a preu fix, implica que l’empresa que ens proporciona el subministrament, ens assegura el mateix preu a cada un dels períodes tarifaris durant el període contractat.

En aquest cas, l’empresa assumeix diversos riscos, com ara els canvis en els hàbits de consum o els canvis en els preus del mercat durant el període de vigència dels preus.

Per fer-ho pots decidir assumir un risc, realitzar contractes bilaterals amb productors o contractar un assegurament de preus en els mercats de derivats de l’energia.

Què és un preu variable?

El preu variable o també anomenat preu indexat, significa que el preu de l’energia és variable, és a dir, cada hora de l’any té un preu diferent. 

Contractar una modalitat de subministrament a preu variable, significa que els kilowatts/hora consumits durant una hora determinada, es pagaran al preu d’aquella hora en concret, amb tots els elements regulats que en componen el preu per a aquella hora. 

La companyia comercialitzadora no ha d’afegir cap prima de risc ni sobrecost per cobertures de risc, a diferència del preu fix.

Quins són els avantatges i inconvenients d’un preu variable i un preu fix? 

Preu variable

Avantatges:

  • Sempre pagaràs els preus que apareguin en el mercat, sense els sobrecostos com les primes de risc dels preus fixos.

  • A llarg termini, és sens dubte la millor opció encara que en determinats pics de preus, es paguin preus més alts.

Riscos: 

  • En escenaris on el mercat puja, es trasllada directament en el preu, fet que la teva factura serà més alta del normal. 

  • Tindràs el dubte de saber què pagaràs a finals de mes fins que no t’arribi la teva factura. 

 

Preu fix 

Avantatges:

  • Sempre sabràs què pagaràs, ja que el preu sempre és el mateix, i només variarà la teva factura segons si consumeixes més o menys o en el període que consumeixis.

  • Si puja el preu del mercat, la comercialitzadora està obligada a mantenir el preu durant el període pactat (generalment 12 mesos), per tant, pagaràs un preu millor mentre els preus de mercat siguin alts, o fins a la fi del contracte i te’ls actualitzin. 

Riscos: 

  • Pel que fa al preu, és normalment més car en el moment de la contractació, ja que agafa de referència els preus actuals i hi suma futures pujades. La comercialitzadora calcularà un nivell de preus per sobre de l’actual. Això és degut, entre altres coses, als marges de seguretat, anomenades primes de risc, que estableixen les comercialitzadores per absorbir possibles variacions dels preus de mercat.

  • En cas que s’abaixi el preu, estaràs obligat a continuar pagant un preu molt superior al del mercat fins a la fi de contracte.

I com funciona la permanència?

  • Per contractes a 12 mesos, la comercialitzadora us imposarà una permanència en la majoria dels casos.

  • Per contractes a 12 mesos revisables trimestralment, tot i que el risc és menor, els escenaris alcistes estan coberts per a la comercialitzadora, i en els baixistes, les escales sempre són molt més rendibles per a la companyia, i l’estabilitat de preus és només de tres mesos.

Pel que fa a l’evolució del mercat, cal estar atents a la data de renovació, ja que si el teu preu és molt superior a l’actual, es renovarà automàticament i pagaràs uns nivells superiors. Si és inferior, la comercialitzadora us actualitzarà al preu actual.

 

Per tant, què és millor? Preu fix o preu variable?

L’elecció de la tarifa a preu fix o preu variable està basada en l’assumpció del risc de cada client. És a dir, si prefereixes saber el que pagaràs cada mes i estar tranquil quan t’arribi la factura, la millor opció és la tarifa a preu fix. En cas contrari, si prefereixes estalviar i dependre del mercat elèctric, la millor opció és la tarifa de preu variable. 

 

Si tot i això encara tens algun dubte o vols contactar amb els nostres tècnics de Vera Energia, pots enviar un correu electrònic a veranergia@somvera.cat i  l’equip d’experts en energia t’ajudarà amb el que necessitis.

Equip de Vera

marketing
Comparteix
Subscriu-te
Notificar de
guest
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Articles relacionats

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

Sabies que hi ha diferents factors que influeixen per saber quina és la potència que necessita casa teva? Ja sigui per la mida de casa teva o els electrodomèstics que connectes al mateix moment. Aquí trobaràs informació i contingut rellevant sobre la potència...

El preu dels excedents a Vera

El preu dels excedents a Vera

El preu al qual es paguen els excedents de producció és un dels grans maldecaps de les persones que tenen un autoconsum instal·lat. La pregunta és freqüent:  “... i vosaltres a quant pagueu els excedents?” Cal tenir en compte que la relació d’estalvi entre un kWh...