Energia
Què és la bateria virtual i com funciona?
març 27, 2024

3

El camí fins a l’actual estat de l’autoconsum no ha estat senzill, després de molts anys sense que la legislació fos clara, es va començar a permetre que consumidors s’instal·lessin sistemes de generació particular per a consumir a les seves llars energia generada per ells mateixos amb un triple benefici: l’estalvi, la protecció del medi ambient i la reducció de la dependència de la xarxa.

Durant aquest camí hi va haver molts rumors (es penalitzaria als generadors particulars que aboquessin els seus excedents de producció a la xarxa, o la limitació d’instal·lar una capacitat de generació superior a la potència contractada al subministrament, o el famós “impost al sol”), totes elles poc eficients o desafortunades.

Tot anava enfocat a evitar que apareguessin figures “freeriders” que muntessin sistemes de generació d’energia per a la venda encoberta com a autoconsum, sense haver de pagar impostos per una activitat econòmica.

Afortunadament, en l’actualitat, la normativa permet una convivència justa de l’autoconsum. Això es basa en el fet que, d’una banda, es permet que els particulars aboquin a la xarxa l’energia que generen les seves instal·lacions, que aquestes no consumeixen i que aquests excedents es retribueixin.

S’han establert una sèrie de limitacions a aquesta generació excedentària de manera que no sigui possible encobrir una instal·lació de generació com si fos una d’autoconsum, aquest és el sistema de compensació d’excedents.

La compensació d’excedents

Actualment, la compensació d’excedents simplificada és la modalitat més estesa, la qual permet reduir l’import del cost de l’energia consumida de la xarxa, amb els ingressos generats per la retribució procedent de la venda dels excedents de l’autoconsum.

La llei és clara, i indica que es pot compensar l’import de l’energia consumida de la xarxa amb l’import dels excedents, fins a reduir el terme d’energia a zero.

Això implica que en cada factura, encara que s’hagi reduït a zero l’import del terme d’energia, sempre es continua pagant el terme de potència o el lloguer del comptador.

Però,  que succeeix si hem generat més ingressos per excedents que el que hem consumit de la xarxa?

Aquí és on entra en joc la bateria virtual!

La bateria virtual és en realitat una guardiola virtual, ja que no emmagatzema energia (kWh), sinó els imports econòmics procedents dels excedents abocats a xarxa.

La normativa permet compensar els imports econòmics procedents de la generació amb el del consum de xarxa fins que aquest sigui zero. 

Però quan es dona el cas que l’import de generació supera el del terme d’energia, queda un romanent econòmic que, fins ara, es perdia.

Actualment amb la bateria virtual, els diners sobrants, després de deixar a zero el terme d’energia queden emmagatzemats, i s’utilitzaran en les següents factures en les quals la compensació per excedents no sigui suficient per deixar a zero el terme d’energia podent, per tant, aprofitar el 100% dels ingressos per la generació d’excedents en altres factures.

Fes de casa teva un lloc sostenible amb les bateries virtuals de Vera. Acumula l’import econòmic dels teus excedents i no perdis ni un euro. Pots escollir el mètode de compensació que més s’ajusti a les teves necessitats. 

A continuació, uns senzills exemples pràctics de com funciona la bateria virtual:

Aquest seria el cas d’una factura d’un subministrament sense autoconsum.

Aquest cas és el d’un subministrament amb autoconsum, que ha generat més import d’excedents que el cost del terme d’energia, i que, per tant, queden 10€ sense compensar i es perden.

En aquest cas amb la bateria virtual, veiem com aquests 10€ no es perden i queden acumulats per a la següent factura en què els excedents no serien suficients per deixar el terme d’energia a zero. Per a arribar a zero s’agafen 9 € de la bateria virtual i el saldo de la bateria acaba quedant a 1 € , per a les següents factures en les quals sigui necessari.

Equip de Vera

marketing
Comparteix
Subscriu-te
Notificar de
guest
0 Comments
Comentaris en línia
Veure tots els comentaris

Articles relacionats

Preu fix o preu variable. Quina és la millor tarifa de llum?

Preu fix o preu variable. Quina és la millor tarifa de llum?

Ha arribat l’hora d’independitzar-te i marxar de casa els pares o marxes a viure a una nova urbanització i necessites contractar una tarifa de llum? És normal que et sorgeixin preguntes, ja que molts de vosaltres no teniu clara la diferència de preu fix o preu...

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

La potència contractada (Tarifa 2.0TD)

Sabies que hi ha diferents factors que influeixen per saber quina és la potència que necessita casa teva? Ja sigui per la mida de casa teva o els electrodomèstics que connectes al mateix moment. Aquí trobaràs informació i contingut rellevant sobre la potència...